Daha detaylı bilgi için:
ÇAYIN TARİHÇESİ
Çayın anavatanı Çin olduğu halde, çay tarihi en iyi Japonya’da belgelenmiştir. 6 ncı yüzyılın sonlarında çayın, Tibet, Kore ve Japonya’ya girdiği tahmin edilmektedir. Zen keşişlerinin keyifle içtiği çay, ancak 13 üncü yüzyılda geniş halk kitlelerinin içeceği haline geliştir.
Türklerin 1900 lü yıllarda özellikle Rize’de çay yetiştiriciliği konusunda önemli bir büyüme ve gelişme gözlemlenmiştir. Dönemin Ziraat Umum Müdürü Zihni Derin tarafından başlatılan ilk çalışmalar, Gürcistan’dan getirtilen ilk tohumlarla mümkün olur. Rizeli üreticilere dağıtılan bu tohumlarla Borçka’da ilk deneme üretimleri başlar. Deneme üretimlerinin başarılı sonuçlanmasıyla, 1937’de Batum’dan 20 ton çay tohumu ithal edilir ve ilk mahsul 1938 yılında alınır. Rize’ye ilk çay tohumunu getiren Hulusi Karadeniz ile ilk çay kanununun hazırlanmasında emeği geçen Esat Özoğuz’da bölgede saygıyla anılan unutulmaz isimlerdir
ÇAY ÜRETİMİ
Soldurma işleminde sıcak hava ile su buharlaştırılarak çay yaprağı kıvırma işlemi için uygun hale gelir. İdeal soldurma sıcaklığı 32 C'dir. Kıvırma işleminde yaprak çeşitli imalat makineleriyle ezilerek öz suyu tüm yaprak yüzeyine yayılır. Çay yaprağında bulunan kimyasal bileşiklerin oksijenli ortamda uygun sıcaklıkta bekletilmesiyle oksidaz enzimi çayda oksidasyon işlemini gerçekleştirir. Çayda kaliteyi en çok etkileyen aşama oksidasyon aşamasıdır. Kıvrılan ve fermente olan yaprakların fırınlanarak nem oranını düşürmeye kurutma aşaması denir. Çayı daha uzun süre taze tutmak için kurutma işlemi yapılmalıdır. Ambalajlamaya hazır hale gelen çaylar standarda uygun şekilde tasnif edilir. Gerek fırın çıkışında gerekse tasnifin çeşitli aşamalarında kurutulmuş çaylar lif tutucularından geçirilerek lif ve çay çöplerinden ayrılırlar.
Böylece sofralarınıza tat katan çay doğmuş olur.
ÇAYIN AMBALAJLANMASI
Çayın lezzeti kadar ambalajlanması da oldukça önemlidir. Çayın; tat, aroma ve lezzetini kaybetmemesi için çay ambalajının doğru seçilmesi gerekmektedir. Çünkü; çay nem, oksijen, ortam kokusu, ışık gibi bazı faktörlerden olumsuz etkilenir. Çay; doğru çay ambalajı sayesinde nem almaz, oksitlenmez ortam kokusunu emmez ve ışığın etkisinden korunur.
GIDA GÜVENLİĞİ VE KALİTE KONTROLÜ
Gıda güvenliği, tüketicilerin sağlığını korumak için en önemli konulardan biridir. Gıda üretiminde hijyen standartlarına uyulması, kontaminasyon risklerinin en aza indirilmesi ve ürünlerin izlenebilirliği sağlanmalıdır. Gıda kalite kontrolü, üretimden tüketime kadar tüm süreçlerde titizlikle uygulanmalıdır.